El transport públic garanteix molta més mobilitat ciutadana emprant pocs vehicles, i això afavoreix la fluïdesa del trànsit i un millor entorn urbà. Ni el cotxe híbrid, ni l’elèctric ni l’autònom poden superar el transport públic en capacitat.

 

Segurament has experimentat la congestió en hora punta o davant d’una concentració important de cotxes. El principal motiu és que el cotxe ocupa molt espai per circular i gairebé sempre va amb un sol ocupant. La mitjana d’ocupació del turisme oscil·la entre 1,1 i 1,3 ocupants per vehicle. En canvi, el transport públic aprofita molt millor la seva capacitat en hora punta i permet oferir molta més capacitat emprant menys espai. En hora punta, cada autobús pot transportar còmodament entre 60 i 140 persones segons la seva llargària, un tramvia entre 200 i 400, i a un metro o rodalies entre 800 i 1.200.

 

Per un carril bus, poden passar més de 2.000 persones cada hora amb un servei cada 3 minuts. Per oferir la mateixa capacitat en cotxe es necessitaria de dos a tres carrils i un vehicle circulant cada dos segons. El transport públic, a més d’oferir més capacitat, dona lloc a carrers més tranquils i espais públics més lliures.

 

Els modes ferroviaris encara tenen més capacitat. Una línia de tramvies simples cada 3 minuts equival en capacitat a una avinguda urbana amb 4 carrils de circulació per sentit, mentre que una de metro equival a 16 carrils de circulació per sentit. En zones interurbanes, una línia de Rodalies amb trens cada 10 minuts equival a una autopista de 10 carrils de circulació per sentit.

 

Si no existís el transport públic els cotxes no podrien ni sortir del garatge!

 

 

MENYS TRÀNSIT, MÉS MOBILITAT

PATROCINADORS